Harmonie St. Joseph Grubbenvorst heeft zaterdag 24 september, ter gelegenheid van haar 120-jarig jubileum, een geslaagde concertreis gemaakt naar Zuid-Limburg. In hartje Valkenburg gaven onze blaasmuzikanten en slagwerkers een buitenconcert voor volle terrassen op het Theodoor Dorrenplein.

 

Het was nog spannend of onze harmonie het droog zou houden in Valkenburg, want er was regen voorspeld tijdens het geplande buitenconcert rond lunchtijd. In alle vroegte was St. Joseph per bus richting het zuiden vertrokken, met een tussenstop in Simpelveld en een ritje met de stoomtrein over de Miljoenenlijn naar Schin op Geul.

Daarna kon het concert gelukkig doorgaan; na de eerste muzieknoten brak zelfs de zon door. We speelden een gevarieerd programma waarin het orkest onder leiding van dirigent Wout Claessens, en het slagwerkensemble onder leiding van Guido Pouwels, elkaar afwisselden. Voor de inwoners en toeristen werden onder andere Disney’s filmmuziek Fantillusion en Formula 1, het officiële thema van de F1-races, ten gehore gebracht. Het concert op het plein werd afgesloten met Souvenir du Cirque Renz, een solo op xylofoon die virtuoos werd uitgevoerd door onze jonge slagwerker Rens van Dooren.

Na het concert maakten onze leden nog een speurtocht door Valkenburg langs historische plekken, waarna we de reis afsloten bij de enige berghut van Nederland, ’t Hijgend Hert in Vijlen. ’s Avonds laat keerden we terug in Grubbenvorst. ‘Iedereen van onze harmonie, jong en oud, heeft een fantastische dag gehad’, blikt voorzitter Arno Engels terug. ‘Een mooi concert, leuke activiteiten, lekker eten en drinken tussendoor: zo’n reis is altijd goed voor de teamspirit. We gaan vol energie het najaar en de winter in.’

Harmonie St. Joseph Grubbenvorst heeft een nieuwe voorzitter uit de muziekvereniging gekozen, Arno Engels. Op de Algemene Ledenvergadering van 29 maart ontving hij de voorzittershamer uit handen van Roel Alsters die de hamer liefst 16 jaar heeft gehanteerd.

roel en arno

Roel Alsters is drie termijnen (van elk 5 jaar) voorzitter geweest van Harmonie St. Joseph; vanwege de coronatijd heeft hij de functie nog een jaar extra uitgevoerd. Liefst 16 jaar lang heeft hij zich met veel enthousiasme ingezet voor de harmonie. Nu zijn functie is overgenomen, kan hij zich nog meer toeleggen op het bespelen van zijn trombone.

 

De nieuwe voorzitter is 2 jaar geleden lid geworden van St. Joseph nadat hij met zijn gezin in Grubbenvorst is gaan wonen. Arno is hoornist, groeide op in Lottum en woonde de laatste 20 jaar in Zuid-Holland. Daar was hij enige jaren voorzitter van Gouda’s Harmonie De Pionier. Voor zijn werk doet hij onder andere communicatie voor de landelijke boomkwekerijsector. Samen met secretaris Sophie Niessen en penningmeester Piet Sanders vormt hij nu het dagelijks bestuur van Harmonie St. Joseph.

 

Harmonie St. Joseph is opgericht in 1902. Nu, 120 jaar later, is het nog steeds een bloeiende vereniging die bestaat uit een harmonie-orkest (55 leden), een slagwerkensemble (12 leden) en jeugdorkest Bende van Jozef (12 leerlingen). Daarnaast is in samenwerking met de twee basisscholen in Grubbenvorst naschoolse muziekles gestart waaraan 15 kinderen meedoen. Jonge aanwas blijft immers altijd nodig voor een gezonde toekomst van St. Joseph.